Avem nevoie de japonezi?

 

Tuturor celor care sunt convinşi că există lucruri imposibile, le recomand să citească ultima carte a lui Haruki Murakami apărută în România, „Underground”. Este o colecţie de reportaje despre atentatul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo din anul 1995.

Cartea merită citită în primul rând pentru a descoperi o perseverenţă incredibilă, un devotament aparte al japonezilor pentru datorie. Oamenii îşi povestesc vieţile şi nu ezită în niciun moment când vine vorba despre drumul pe care şi l-au ales:

Oare românii ar putea vreodată să fie aşa? Nu spun că e neapărat mai bine, mă gândesc pur şi simplu dacă ar fi vreodată posibil…

„Iau metroul de la 8:03, care merge spre staţia Tobu-do-butsu-koen. Mereu acelaşi metrou. Mă urc din acelaşi loc şi deja cunosc feţele celor din jur.”   (Iizuka Yoko, 24 de ani)

„Data de 20 martie a picat într-o luni. Înainte mi-am luat liber o săptămână şi am mers în Guam. Eu şi soţia. La fiecare zece ani, angajaţii pot să-şi ia cinci zile concediu şi primesc un bonus de 100.000 de yeni. Asta e politica firmei.”    (Kaneko Akihisa, 32 de ani)

Adică, wtf, ar fi oare posibil în România să vadă cineva munca ca pe o plăcere, un scop în sine şi pentru sine şi nu doar un simplu troc? Adică, să nu ne lovim cu pumnii în cap că ne sacrificăm timpul pentru a câştiga bani, ci să ne gândim în primul rând că ne dezvoltăm pe noi ca indivizi…? Să facem ceea ce ne place să facem, să simţim că în fiecare zi am mai făcut un pas în direcţia pe care o visăm? E oare posibil, sau trebuie să importăm japonezi? Şi dacă facem asta, măcar putem să o facem fără să ne blestemăm în fiecare clipă zilele pentru că ne vindem ţara?!

Reclame

Etichete: , , , , ,

8 răspunsuri to “Avem nevoie de japonezi?”

 1. krossfire Says:

  Chiar este asa pentru ”unii romani”.

 2. fluerasul Says:

  pentru foarte multi as spune eu. 😀

 3. finix Says:

  De importat japonezi cred ca nu se pune problema. Sarmanii de ei… In cel mult doua luni ar invata cum sa bea tuica cu bere si sa mearga la munca rapusi de dureri monstruoase de cap. Ar invata sa traga matza de coada, sa frece menta, sporturi traditionale pe la noi. Lasa-i acolo, ca ne-om descurca. Mai asa, mai pe colea, merge si Romania inainte. Adica timpul, ca un metrou, merge inainte. Romania incearca doar sa calatoreasca fara bilet.

 4. fluerasul Says:

  stiu, nu ar merge, dar merita incercat zic eu. 😀 Ceva tre sa facem daca vrem sa scapam de situatia asta.

  Si acum voi zice simplu: hai sa ne luam bilet! E mai ieftin.

  faina comparatie oricum

 5. gy Says:

  sa vina, sa vina, cat mai multe tipe din astea. Sunt sigur ca vom „creste” mult in urma lor! 😀 😀

 6. hris Says:

  japonezi rulz! 8->

 7. krossfire Says:

  Nu stiu, eu chiar imi iau munca in serios in conditiile in care nu sunt supramuncit (pentru ca atunci voi cere sa fiu si supraplatit).

 8. fluerasul Says:

  gy, perfect de acord. 😀

  hris, idem.

  vlad, stiu, dar din pacate sunt putini care o fac. cei mai multi muncesc pentru a obtine ceva si atat. si asta e trist.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: